Tuesday, May 12, 2009

Persoalan Buat Kaum Wanita...

amat jarang aku buat posting sebegini..mungkin tidak pernah lagi..

tapi satu persoalan besar yang perlu dirungkaikan:

KEGEDIKKAN; ADAKAH IA SATU FENOMENA YANG DIBUAT-BUAT ATAU SEMULA JADI DIKALANGAN WANITA?

aku kegelian.

mohon pandangan ramai.

9 comments:

HambaAllah Yang Memakmurkan said...

depends on the gurl's background i guess and how the surrounding affects her..

usually dibuat2.

(buat2 cam pakar plak..heh)

siddiq said...

dibuat2.. wee~

SOulDZIAurRahman said...

rasa.stesen rasa.rasanya memang normal,sebab tuh ada blog penjual selendang yang eksiden taim 3tahun(http://sayesayangiz.blogspot.com/).kami kaum hawa dah banyak dibunuh berbanding membunuh.mungkin sebab tuh ada yang over 'gedik'.mereka belum matang kerana faham matang dari segi lembut perempuan yang dirosakkan oleh jantan2 banyak duit???halaka 'anhum sultanuhum.!khuzuhu faghulluh!thummaljahim solluh!!!

~_~
saya tak termasuk kerana umur saya 21.dan saya dah faham yer semua nih..terimakasih kerana persoalkan.
sila lawat blog twinning saya!
dan fahamkan cerita kaum yang faham kaum!masuk tafsir hujurat ayat 13:)
http://www.spirit21.co.uk/
lawat dan tingkatkan faham anda terhadap jiwa yang Allah dah beli..membunuh dan terbunuh.harap kaum kamu yang mengata fham lebih!

[ Nazihah ] said...

1. BiLa urusan perempuan ni baik tanya orang perempuan. Macammana Rasulullah tanya 'Aisyah tentang urusan keperempuanan

2. Memang Allah jadikan lembut & kasih sayang tu fitrah dalam diri seorang wanita..Cuba bayangkan seorang ibu & isteri tanpa lemah lembut dan kasih sayang?? Baik tak jadi isteri & ibu kan??

3. Gedik = Perempuan yang tak kawal lemah lembut & rasa kasih sayangnya dengan bijak..TAPI bare in mind mengawal sesuatu yang memang fitrah bukan mudah macam kita tertidur bila kita penat!! ia perlukan ilmu, latihan & bi'ah yang sangat memberangsangkan

4.[baca point ni seolah-olah dari org awam]..Laki ni pelikLah, bila tegas, kata KASAR & GARANG..bila lembut & penyanyang kata GEDIK!! PeLikLah!! Moral: Tu sebabnya beradab tu untuk Allah bukan untuk tunjuk pada LELAKI =P

HambaAllah Yang Memakmurkan said...

beradab tu untuk Allah bukan untuk tunjuk pada LELAKI =P

mantap skali kak nazihah! I couldn't agree more.

Beradab utk Allah..bukan utk manusia! Nice! Coz Allah sets the benchmark..not humans

Qalam Fajr said...

was about to respond, but i think the responds here are more than enuf to answer the Q in this entry.

like kak nazihah said, it takes ilmu, bi'ah dan tarbiyyah.

alhamdulillah, ramai yg learn to jaga it better after 'berkenalan' dengan tarbiyyah.

And yes, agree that we hv to reflect upon surah al-Hujuraat.

-qalamfajr-
who never knows how her 'tomorrow' will be anyway. Mungkin kita beriman hari ini, esok? Allahu'alam.

Raihan Mustafa KamaL said...

Sokong Kak Nazihah..

Noraini Anuar said...
This comment has been removed by the author.
Noraini Anuar said...

sokong kak nazihah..
kadang kalau ada yg terbuat gedik tu barangkali dia tersalah atau terlupa atau tak tersengaja atau tak teringat.

so..jgn terus menghukum. hanya Allah yg berhak.