Sunday, December 21, 2008

Planning Last Minit

Alhamdulillah, segala puji pada yang empunya segala keindahan dunia, langit dan yang diantara keduanya. Kelmarin asalnya hendak bermukhayyam bersama PPI Uniten di hulu Langat, namun last minit, haat tidak kesampaian lantaran terlalu ramai yang mendatarkan diri ke program tersebut. Syura pihak pengurusan, senior members terpaksa berkorban tidak turut serta kali ini bagi member laluan buat adik-adik. Itu yang terbaik.

Kerana planning hujung minggu dah lari, terpaksa buat planning baru. Last minit. Last minit kepada last minit.

Sempat ke program Mawaddah Day FASA (alumni al-amin bangi – Former Al-Amin Bangi Students Association) di al-amin. Sebab memang tak jangka dapat pergi, terpaksa berkayuh ke sekolah kerana niat di hati tidak mahu susahkan orang lain. Rasanya dalam 20 minit sahaja berkayuh, tak jauh. Sesampai ke sekolah, Nampak muka-muka yang dah lama tak bersua. Ada juga kawan-kawan amin yang dah habis SPM, semua tanyakan dia..no komen. Memang famous.

Dulu pernah kami satu sekolah, masing-masing cerita tentang TV dan mainan. Sekarang, Alhamdulillah, ligat bercerita gerak kerja dakwah di IPT masing-masing, tak kurang juga Bahri (dulu kami panggil die Syed je) dengan cerita politik kampus DQ nya. Aku yakin, masing-masing memainkan pernannya. Walau apa jua wadahnya, matlamat kita satu. Menyampaikan.

Balik dari program, berkayuh lagi. Tapi kali ini ditimpa musibah sedikit akibat salah judgment. Lambat masuk selekoh, gear pedal terkena pavement menyebabkan sedikit bengkok. Hasilnya, terpaksa kayuh guna gear kecik, sedangkan jauh lagi nak sampai UNITEN..carilah kedai basikal. Jumpa satu dekat dengan shell fasa 1. Apek empunya kedai ketuk sekali dua je pakai tukul. Siap. Tak perlu tukar gear set baru. Alhamdulillah, bolehlah sambung kayuh.

Sampai bilik, zuhur & tidur.

Plan kedua nak isi time hujung minggu ni – rehlah ke air terjun Sungai Gabai. Contact sana. Contact sini. Akhirnya geng usrah Zenit (uniten cup 2009) menyahut seruan. Fadhulla (aka Pok Loh), Irsyad, Syafik, Nizam, Munzir & Airil. Plus kami. Aku, GG, Syafiq Rahim and Izzudin. Kalau ikut planning asal, nak buat sabtu tengah hari, tapi ramai yang tak dapat. Tukar ke ahad pagi sebab terserempak dengan Pok Loh, Irsyad & Syafik dengan lepak tepi Upten malam sebelumnya. Time tu lah set masa. Esok pagi terus gerak.

Pagi ahad, aku jalan kaki je nak ke tempat kumpul. GG mengekor kat belakang, tengah obsess ambik gambar dengan DSLR Olympus barunya. Tengah jalan tu lah Allah temu kan dengan Hazim Sharudin. Die tengah kayuh basikal balik dari sarapan gamaknya. Sempat beli surat khabar lagi. Borak-borak sambil jalan ke Amanah, berjaya convince kan dia untuk turut sama. Jumlah semuanya 10 orang, Munzir tarik diri last minit.

Bergeraklah kami dengan 2 kereta; kelisa Syafiq & waja Din. Ada kalanya kami borak-borak, dari isu umum sampailah perkenalan kepada karisma. Intro je. Tapi yang penting, faham yang sekarang nih kita dalam proses nak membentuk peribadi-peribadi muslim. Medan mana nak bergerak, itu kemudian cerita : ) 

Dalam perjalanan kami singgah beli makanan – nasi lemak, karipap dan air minum 2 botol. Buat mengisi perut kami yang rasanya semua belum bersarapan kecuali Hazim~rasanya 10 minit kemudian, kami sampai ke destinasi. Rasanya jam dah pun pukul 10 pagi. Kami terpaksa parking kereta agak jauh dari pintu masuk. Pakcik yang jaga tiket masuk kata kami datang lewat, ada yang datang bawak family seawall 7.30 pagi. Hmmm, ada pepatah inggeris, “early birds gets the worms”, betul kata tu. Tapi “early worms gets eaten by birds” betul juga..

Lubuk air terjun utama dah pun dipenuhi orang. Kami rancang nak mendaki ke atas. Cungap. Sampai. Ramai juga orang. Naik lagi. Jumpa port.

Kami mandi aje. Main pun, lawan tahan nafas & simbah-simbah..selain tu, ada juga detik-detik cemas. Hazim tergelincir. NauzubiLLah. Tinggal paras atas pinggang aje yang masih berpaut pada batu. Aku juga tergelincir. Beberapa inci lagi je nak masuk air bersama kamera DSLR baru GG. GG cuak. Aku tak tahu. Die risaukan aku atau kameranya. Hahaha. Alhamdulillah, Allah selamatkan semuanya.

Puas mandi? Tidak. Tapi aku puas sebab orang lain puas. Aku puas sebab dapat merapatkan lagi ukhuwah dengan adik-adik ni. Aku puas sebab aku rasa rapat lagi dengan mereka. 
Moga ukhuwah ini berkekalan. Kekal atas dasar ketaatan pada Allah. 

K.A.M.I - irsyad, syafiq, fadhulla, bro Q, GG, izzudin, nizam, hazim (duduk), airil & syafik

BroQ: indah..namun sangat sedikit sekali mereka yang bersyukur. Ya Allah, golongkanlah kami di antara mereka yang bersyukur.

Monday, November 17, 2008

The Urge To Move Forward


Peace to all my brothers, sisters and dear readers..

Why is moving important in life?
and why the forward motion usually gets the attention of progress and achievements?

Without movements, I’m likely being preserved of being dead. Or perhaps not a living organism. Either way, what’s the difference..what defines my existence as a living creature is that I can move, I have body gestures, I tend to react physically when prompt to.

But with only the capability of moving, it means nothing if I stay stagnant at one point. No changes made, just simply a thoughtful mind in a dead body. No reactions, as if a lying carcase on the road getting smashed over and over again by passing cars, not able to just shift myself aside to safety. No contribution, just like..nothing in this world, cause everything in this life has a purpose and contribution towards itself and others.

مَا خَلَقْنَا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ وَأَجَلٍ مُّسَمًّى وَالَّذِينَ كَفَرُوا عَمَّا أُنذِرُوا مُعْرِضُونَ
Al Ahqaaf 46:3
We did not create the heavens and the earth and what is between them two save with truth and (for) an appointed term; and those who disbelieve turn aside from what they are warned of.

Yet again, why is forward considered the motion of progress?
Is it because walking backwards is awkward?
Or perhaps ‘let the past be as it is’?

However, if we look back to the vector system, we would realize that there is no so called forward motion. In physics, there’s no forward motion. There are only positive or negative motions and directions. Then what is considered forward? Even if you take a particle moving in the negative direction (based on the standard x-y axis) and put it respective to you as the particle, then that negative direction IS FORWARD.

Where am I heading with this topic?

The urge to move forward is to progress in everything I do. The motion and direction is clearly subjective. But the point that declares everything is the end point. If the end point leads to nothing then the motion taken is obviously useless, worst to come, the efforts I’ve taken is simply wasted..time, money, energy etc.

At certain times, I’d feel stagnant but still do realize that doing so leads to nothing. And some times, I do have that eagerness to do things but yet nothing in mind of the results of my actions. Have the end in mind. With that, any motion I take, any direction I head, will most likely be meaningful and pictures the progress motion.

Well, is going backwards considered progress?

Why couldn’t it be? Going backwards is not a sign of retreat nor is it running away. Putting backwards into the big picture, is more of looking back. To seek knowledge of the past. To clear the misconceptions to enhace understandings. To provide one self with motivations from successful stories. To hunt for solutions of occurring problems.

سُنَّةَ اللَّهِ فِي الَّذِينَ خَلَوْا مِن قَبْلُ وَلَن تَجِدَ لِسُنَّةِ اللَّهِ تَبْدِيلاً
Al Ahzab 33:62
(Such has been) the course of Allah with respect to those who have gone before; and you shall not find any change in the course of Allah.

Anything that interferes with the motion is either dealt with or perhaps ignored. To proceed one will take all steps required and leave those unnecessary aside. Camping would be a great example; I’ll only pack things required and leave the things most probably I won’t need. If something is a necessity and I don’t have it, most certain that I’ll drag myself out to get it. But if the thing is unimportant, I don’t have it, why bother getting it?

In life, to have that progress motion, one will need to set his goal, only then will one know what to pack. The packing is the progress motion. Being prepared is that little achievements most people neglect in the rush to move forward.

Let’s give this some scenes:
1. Parkour (path); efficient and fluid (end point); training (necessity)
2. Student (path); good grades and a fine job (end point); study (necessity)
3. Life (path); mardhotiLlah (end point); islam (necessity)

One with the best preparations will most likely be achieving his end point. And do bare in mind, ones with good preparations are those who brings along less unnecessary things. Or none at all.

وَتَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى وَاتَّقُونِ يَا أُوْلِي الأَلْبَابِ
the best thing you could pack is TAQWA

Tuesday, October 28, 2008

Parkour RAYA Jam 2008M/1429H

alhamdulillah, had a jam session with the guys at tasik titiwangsa. checked out the astaka for our 8 and 9th november demo at the Cabaran Kecergasan Kebangsaan 2008. the program is with cooperation from the Kementerian Belia dan Sukan (KBS)...

well, not much to say, i'll let the others do the sharing:
ammar, amir (pics), abudi, acap, azam, siddiq..

end of this week will be my first paper, and my finals is scheduled to finish on the 8th..please make du'a for me..it's been a tough semester. will be back writing after everything settles down insyaAllah..

for the time being, read up this interesting topic..simple but it should boost some motivation..
read: Kesempurnaan solat by akh bilal of mesir

standing (left); amir, azam (keyrana), mirul, sabree, gg, qayyim, siddiq, acap, abudi
front (left); ammar, aiman, irsyad

Wednesday, October 15, 2008

Mus'ab bin Umair; A Great Companion of The Prophet saw.

K.A.M.I. sewaktu Usrah Raya Gath di 'open house' tertutup bro Q dan bro GG.

Alhamdulillah, again today was given another chance to breathe air and see day light. And once again given a chance to preach on islam despite the very little audience in the musolla. I took hakim’s place for it was actually his turn to give the tazkeerah today but since he had other things to do (study for his thermodynamics which was just now), I jump in as a replacement.

Lacking in preparations, I considered talking again about Musab bin Umair. Which I did during our usrah’s raya gath last week. So I started off with this great sahabat’s back ground of how he was raised under such wealth and care of his rich parents in Mecca. It was told that the paths he took would still have his scent even though he was long gone. He wore the best clothings and was amongst those most talked about by the Quraisy girls. He had everything one child or even anyone could ever ask for.

This great companion of the Prophet Muhammad saw. was then neglected and by his mother ever since she knew that he embraced islam. But Musab took the initiative of running away to habsyah with some other early believers. Actually when his mother (a very well known and influential woman) knew that her son embraced islam, Musab was called upon to face the family. Musab did, and infront of his family members he recited the quran which then soft hearted his mother from slapping his face. But still his mother declined to accept the truth. Hidayah is from Allah and we can ensure that every one will receive it but it goes all the way to the heart wether to accept it or not. Same goes to Musab’s mother, and she refused it. Musab also met with his mother upon returning from habsyah but yet again forced to return back to their ancestors believes. But Musab’s faith was strong. “Go as you wish! You’re not my son any more!” “Mother, have I adviced you and I have cared for you (that you still refuse to accept islam). For that, witness me that I believe in Allah and Muhammad is His servant and His Messenger.”

How brittle the tie of blood compared to the tie of aqidah!

Musab was then chosen by Ar-Rasul to be the first ambassador of islam to Yathrib. It was said that not even one of the settlers of yathrib was not attended by Musab to preach about islam. And as we know, Yathrib turned to Madinah.

During Ghazwatul Uhud, Musab was again chosen to hold the banner of islam. During the chaotic period when the muslims were facing a defeat, the kuffar aimed to kill the Prophet Muhammad saw. knowing this, Musab intentionally moved forward shouting and attacking the kuffar’s front to attrack them from targeting the Prophet saw. his act was accomplished that he died doing so, protecting Muhammad saw.

Ibn sa’ad: “Diceritakan kepada kami oleh Ibrahim bin Muhammad bin Syurahbil Al-Abdari dari ayahnya, ia berkata:
“Mus’ab bin Umair adalah pembawa bendera di Perang Uhud. Tatkala barisan Kaum Muslimin pecah, Mus’ab bertahan pada kedudukannya. Datanglah seorang mush berkuda, Ibn Qumaiah namanya, lalu menebas tangannya hingga putus, sementara Mus’ab mengucapkan: ”Muhammad itu tiada lain hanyalah seorang Rasul, yang sebelumnya telah didahului oleh beberapa Rasul”. Maka dipegangnya bendera dengan tangan kirinya sambil membungkuk melindunginya. Musuh pun menebas tangan kirinya itu hingga putus pula. Mus’ab membungkuk ke arah bendera, lalu dengan kedua pangkal lengan meraihnya ke dada sambil mengucapkan: ”Muhammad itu tiada lain hanyalah seorang Rasul, dan sebelumnya telah didahului oleh beberapa Rasul”. Lalu orang berkuda itu menyerangnya ketiga kali dengan tombak, dan menusuknya hingga tombak itu pun patah. Mus’ab pun gugur, dan bendera jatuh”.

Taken directly from the book of ‘60 SAHABAT RASULULLAH by Khalid Muhammad Khalid’.

This one of a kind companion died with his face down facing the dirt covered in his own pool of blood. It is then learnt that Musab recited “Muhammad itu tiada lain hanyalah seorang Rasul, dan sebelumnya telah didahului oleh beberapa Rasul / Muhammad is just a prophet, whom before his were other prophets” so that he can ease himself should the prophet get injured or perhaps die in the battle. For he was not there to proclaim the safety of the Prophet himself before he dies. Yet even when he died, he’s in fear to see the prophet getting hurt..thats why his body was in such position.

At his funeral, the only thing left to cover his body was just a piece of cloth. A cloth which if taken up to cover his face would then show his feet, and when pulled to cover his feet, his face would be seen.

“During in Mecca, not one person that I see has the best cloths and finest combed hair instead of you (Musab bin Umair). Now your hair is all tangled up (kusut masai), only left a piece of cloth to cover (your body)” said the Prophet Muhammad saw as he went to the body of Musab bin Umair after the battle of Uhud.

How he left the wealth of this world for the wonders of akhirah (the hereafter).

What stood between him choosing either al-Haq or al-Batil? He could have chosen to life happily with his parents, showered with wealth and respect. But instead he chose islam. That spared him nothing of this world but would be promised the whole of jannah as a return and mardhotiLlah.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ مَا لَكُمْ إِذَا قِيلَ لَكُمُ انفِرُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ اثَّاقَلْتُمْ إِلَى الأَرْضِ أَرَضِيتُم بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا مِنَ الآخِرَةِ فَمَا مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا فِي الآخِرَةِ إِلاَّ قَلِيلٌ

[Taubah 9:38] O you who believe! What (excuse) have you that when it is said to you: Go forth in Allah's way, you should incline heavily to earth; are you contented with this world's life instead of the hereafter? But the provision of this world's life compared with the hereafter is but little.

Musab has lead his life well to the claim himself as a true muslim. He gave his whole life for that matter. What have we done?

We treasure these great stories. To be meeting them would be such honor. And where else could we ever see them and the Prophet Muhammad saw other than to be alongside them in paradise!

To embrace islam is one thing. To appreciate it is another. To protect it is requires sacrifices.
broQ: i had a little accident today resulting with a chuncky swollen right calf. it's been quite some time since my last injury..dah lame tak rasa sakit, Ya Allah, jadikanlah ia kifarah dosa lalu

Tuesday, September 30, 2008

Perutusan Eid Seorang Muslim

Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar! waliLlahilham

Telah berlalu sudah sebuah bulan penuh keberkatan. Bulan ibadah. Bulan perjuangan. Sarat dengan teladan dan pengajaran kearah membina keperibadian muslim yang unggul.

Madrasah Ramadhan telahpun berlalu pergi.

Kini Syawal pula tiba diiringi takbir kemenangan! Takbir yang akan terus memacu semangat para pelaungnya untuk membina istiqamah dan iltizam dalam beribadah sehingga berjumpa dengan ramadhan yang akan datang. Ya, syawal dipenuhi dengan kegembiraan, namun syawal juga perlu kita jadikan bulan muhasabah.

Sejauh mana tarbiyah yang kita lalui dalam ‘sekolah’ ramadhan berjaya membentuk kualiti diri? Mampukah kita meneruskan kualiti ibadah di bulan ramadhan dalam bulan syawal? Jika syawal tidak, masakan bulan yang berbaki 11 lagi sehingga ramadhan akan dating mampu kita usahakan?

Mawardi pernah kongsikan, kata-kata seorang ulama’:
“Jadilah hamba Allah, jangan jadi hamba ramadhan!”

Teringat peristiwa besar kewafatan RasuluLlah saw. Tika mana Nabi saw. Pergi meninggalkan ummatnya, ada mereka yang menerimanya tidak kurang pula mereka yang terlupa, nabi Muhammad saw. Itu juga manusia. ”siapa kata Nabi telah wafat akan aku pancung dengan pedang ini!” teriak Umar ra. Waktu inilah Saidina Abu Bakr memainkan peranannya menyatukan kaum muslimin.

وَمَا مُحَمَّدٌ إِلاَّ رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِ الرُّسُلُ أَفَإِن مَّاتَ أَوْ قُتِلَ انقَلَبْتُمْ عَلَى أَعْقَابِكُمْ وَمَن يَنقَلِبْ عَلَىَ عَقِبَيْهِ فَلَن يَضُرَّ اللّهَ شَيْئاً وَسَيَجْزِي اللّهُ الشَّاكِرِينَ

Ali-Imran:144
Dan Muhammad hanyalah seorang Rasul; sebelumnya telah berlalu beberapa rasul. Apakah jika dia wafat atau dibunuh, kamu berbalik kebelakang (murtad)? Barangsiapa berbalik ke belakang, maka ia tidak akan merugikan Allah sedikitpun. Allah akan memberi balasan kepada orang yang bersyukur.

Menurut asbab turunya ayat ini asalnya ketika perang uhud apabila tersebarnya berita palsu menyatakan bahawa Nabi saw telah wafat. Ayat ini jugalah yang digunakan Abu Bakr ra. Untuk mententeramkan kaum muslimin tika kewafatan Nabi saw.

Apa kaitannya? Sedah semestinya apabila kita menyatakan tentang ibadah, sesungguhnya ramdhan telahpun berlalu. Dan barangsiapa yang menjadi hamba ramadhan, dia pasti sudah berasa lega sewaktu takbir raya kedengaran..tamat sudah tempoh ’membaikkan’ diri, atau ada juga yang berasa susah..kerana sudah tiada lagi bulan untuk ibadah, terpaksa tunggu tahun akan datang. Merugilah mereka, dan moga kita dijauhkan dari tergolong di kalangan mereka.

Ramadhan adalah madrasah. Sekolah. Tempat kita belajar untuk meningkatkan kualiti diri. Meningkatkan taqwa. Mengumpul sebanyak-banyak perbekalan hidup. Tempoh mengumpulkan momentum beribadah tika tamat ’sekolah’ nanti. Itulah masanya untuk kita lihat semula kehidupan lalu, dan juga membina harapan untuk kehidupan akan datang. Jika harapan itu tamat dengan terlaungnya takbir, tamat sudah masa depan yang dipenuhi keredhaanNya.

Musuh itu telah kembali. Sebelum ini kita hanya sekadar bertumbuk dengan sang hawa nafsu, mulai esok, bukan, sejak maghrib tadi, kita akan bertumbuh dengan pasangannya juga. Takut kita kalah dalam perjuangan kerana tidak berjaya menundukkan sang hawa nafsu tika ramadhan. Kini tiba pula bantuan..sang syaitan. Sudah cukupkah perbekalan kita tika ramadhan? Jika belum, ingatlah, kita masih mampu untuk mengumpulkan kekuatan itu diluar ramadhan. Jangan berputus harap denganNya.

إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّهَ كَثِيراً وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْراً عَظِيماً

Al-Ahzab: 35
Sesungguhnya laki-laki dan perempuan yang muslim, laki-laki dan perempuan yang mu'min, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, laki-laki dan perempuan yang benar, laki-laki dan perempuan yang sabar, laki-laki dan perempuan yang khusyu', laki-laki dan perempuan yang bersedekah, laki-laki dan perempuan yang berpuasa, laki-laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar.

Semoga Allah menerima segala amal baik kita tika ramadhan dan terus mengekalkan kita dalam keredhaanNya. Moga Allah jumpakan kita lagi dengan ramadhan akan datang insyaAllah.

Saturday, September 27, 2008

Mencari Mereka Yang Mampu


Dalam pergolakkan masyarakat tercari-cari identiti sendiri, terpinga-pinga membina keperibadian sedangkan mereka hanya meniru barat, berbangga dengan pencapaian hebat sedangkan ia tiada nilai dan sumbangan buat masyarakat lain yang menderita..pun begitu, masih ada mereka yang sudah punya identiti, berkeperibadian unggul, terasing dari kejahilan yang diwar-warkan orang ramai.

Merekalah para rijal yang diharapkan mampu untuk memimpin. Kehadapan dalam menjayakan agenda membangkitkan semula kegemilangan islam. Tegas dalam pandangan yang disandarkan hanya pada syarak. Bercita-cita memanggil untuk bersama daripada duduk diam menanti. Siangnya singa, malamnya si lemah yang mengharapkan ampunanNya.

Islam dulu dan kini, didokong sang rijal.

sebuah jamaah tidak mampu berdiri selagi mana agenda membina pelapis tak mampu diselesaikan. Ya betul, kita jamaah hendaklah ‘all rounded’. Pilihan Raya kita kena masuk, program kemasyarakatan kita kena buat, projek-projek mega yang membentuk pandangan baik terhadap islam kita kena laksanakan, ‘we have to do all things necessary to bring islam back up high!’ namun, dimana peranan strategi? Siapa yang diharapkan mendokong perancangan/strategi? Pokok yang akarnya sedikit, sudah pasti tumbang/tercabut ditiup angin.

Kalau kita perhatikan pokok taugeh, teringat projek sains masa sekolah rendah dulu..benda yang pertama tumbuh selepas disemai adalah akar. Kerana akar yang akan menyokong batang taugeh. Kemudian baru tumbuh daun dia untuk proses fotosintesis yang membolehkan taugeh tadi tumbuh gemuk dan tinggi. Begitulah analogi yang boleh kita gunakan dalam meniti jalan dakwah. “Da’a ilallah” menyeru kepada Allah. Siapa yang kita serukan? Dan adakah cukup sekadar memanggil tanpa membelai, tanpa kasih, tanpa harapan suatu hari nanti sang mad’u pula mampu ‘memanggil’? menggantikan kita, meneruskan perjuangan yang terhenti..

Usrah bukan satu modal kebaikan mempromosikan jamaah/persatuan tanpa diniatkan menjadi medan pengkaderan para rijal. Jika ini berlaku, cukuplah usrah berjalan sebagai satu program yang bermula dengan al-Fatihah dan diakhiri dengan al-Asr. Satu bentuk pembaziran masa dan tenaga atas kaca mata ’kita melakukan kebaikan’. Sedangkan usrah itu matlamatnya melahirkan pewaris, mengembang-biakkan pendokong, sesi penyelarasan fikrah agar tamat usrah; keluarnya para jundullah berjuang dimedan masyarakat. Untuk itu, para dai’e bukanlah calang-calang orang. Pengalaman berusrah tidak meletakkan dia pada status layak menjadi naqib. Namun perasaan sedar memikul tanggungjawab menjadikan dia boleh diamanahkan.

Lihat sahaja pada seerah.

Sahabat Mus’ab bin Umair. Sahabat yang dihantar RasuluLlah ke yathrib untuk berdakwah. Dia tidak bersama RasuluLlah dalam waktu yang lama, namun dihantar memikul tanggungjawab mengislamkan masyarakat yathrib yang akhirnya menjadi kota islam pertama, Madinah. Dimana hendak kita cari sang Mus’ab?

Sahabat Abu Dzar al Ghifari. Dibelasah kerana terang-terangan berdakwah dihadapan kaabah, lalu di suruh oleh RasuluLlah untuk pulang dan berdakwah kepada penduduk kampungnya. Akhirnya, seluruh penduduk kampungnya memeluk islam. Bagaimana hendak kita bina sang Abu Dzar?

Pengajaran ghuzwatul Badr al-Qubra. rasuluLlah memawa bersama 313/314 golongan muhajir dan ansar keluar manahan rombongan dagang Abu Sufian. Namun, skuad road block yang digerakkan terpaksa berhadapan dengan 1000 tentera quraisy lengkap bersenjata. Dikisahkan, rasuluLlah bertanya kepada sahabat2 sudikah mereka turut bersama memerangi golongan quraisy. Lalu bangkit Miqdad bin Amr seorang muhajir menyahut seruan rasuluLlah. Namum rasuluLlah menanyakan lagi beberapa kali, sehinggalah Saad bin Muadz bangkit dan menjawab pertanyaan tersebut. Seorang ansar. rasuluLlah berpuas hati. Kenapa? Kerana respons yang diharapkan ialah dari golongan ansar, melihat sejauh mana mereka faham tentang pengorbanan yang menjadi pakej dan hadiah2 sampingan sebagai seorang muslim. Kita? Kita mahu nanti muka-muka baru yang menyahut seruan jihad, muka-muka baru yang menggerakkan ummah, muka-muka baru yang tampil lebih hadapan dari mereka yang sudah lama dalam tarbiyah. Denagn itu barulah matlamat tarbiyah tercapai. Membina manusia tunduk kepada Allah dan membina pelapis perjuangan. Bila pula sang Saad mahu bangit menyahut seruan?

Wahai para pemuda, bangkitlah menjadi sang rijal.

Hari ini dunia dipenuhi pemuda-pemuda. Hebat. Mereka hebat. Namun bukan mereka yang mampu memimpin ummah. Malahan mereka menjadi indicator kepada kemunduran ummah, antara pra-syarat2 kejatuhan bangsa dan empire. Pemuda merupakan masa depan negara dan dunia kerana mereka bakal memimpin tapi for better or for worst is not yet answered. Just based on luck 100%. Kalau masyarakat bernasib baik, dapatlah kita kepimpinan yang baik, namun jika tidak, dapatlah kita kepimpinan yang dari dulu telah pun diprogramkan untuk merosakkan masyarakat dalam sedar atau pun tidak.

Lain pula dengan rijal. Mereka sangat sedikit hari ini. Golongan yang bakal pupus jika ‘program kemandirian spesis’nya tidak mendapat perhatian. Mereka juga pemimpin masa depan, mereka juga hebat. But surely for the better of the future. Tidak boleh kita nafikan, para rijal hanya memimpin ummah kearah yang lebih baik. Itu satu jaminan yang pasti.

Kenapa diserukan untuk bangkit? Kerana setiap pemuda itu ada kualitinya untuk menjadi rijal. Tersemai jauh dalam diri namun ramai yang menafikan kehendak hati yang menginginkan a bigger purpose in life dari sekadar duduk di rumah jadi anak emak atau keluar menunggang motor mencari cabaran di jalanan atau jadi insan baik penuh dengan sikap moral yang tinggi. Untuk kita membangkitkan conscious ini, hati2 para pemuda ini perlu diketuk. Kita tidak mahukan pemuda yang memimpin atas dasar ‘keperluan memimpin’, namun kita mahukan pemuda yang tergerak oleh hatinya untuk memimpin atas dasar kesedaran ia adalah tanggungjawabnya terhadap ummah.

Hati adalah kunci kepada kebangkitan ini.


Dari Abu Hurairah r.a. dari Nabi s.a.w. sabdanya:
“Para manusia ini adalah bagaikan benda logam,sebagaimana juga logam emas dan perak. Orang - orang pilihan di antara mereka di zaman Jahiliyah adalah orang - orang pilihan pula di zaman Islam, jikalau mereka diberikan kefahaman. Ruh-ruh itu adalah sekumpulan tentera yang berlain-lainan, maka mana yang dikenal dari golongan ruh-ruh tadi tentulah dapat menjadi rukun damai, sedang mana yang tidak dikenalinya dari golongan ruh-ruh itu tentulah berselisihan - maksudnya ruh baik berkumpulnya ialah dengan ruh baik, sedang yang buruk dengan yang buruk." (Riwayat Muslim).

huraian hadith boleh lihat di sini.

Apakah komponen utama kepada kefahaman? Tidak cukup dengan akal memikirkan, tapi hati juga kena tunduk membukakan peluang untuk akal memahami. Pernah dengar ’mental block’? sebenarnya istilah ini tiada kena mengena dengan akal, kerana yang menghalang diri dari melakukan sesuatu adalah hati. Begitu juga dengan kisahnya para pembesar quraisy, mereka menerima dakwh rasuluLlah, namun hati tidak mahu tunduk, lantas mereka terus hidup dalam kekufuran dan akhirnya ada setengah dikalangan mereka mati dalam keadaan kufur kepada Allah.

Hati ini mampu kita bentuk. Tapi bukan dengan teori. Teori untuk akal. Hati perlu dibentuk dengan perasaan kerana itulah hati. Kita tidak mampu membina rijal2 hebat sebagaimana sahabat Salman Al-Farisi atau Suhaib Ar-Rumi jika hati mereka tidak bersama kita. Begitulah realiti dakwah dan tarbiyah. Targetnya hati agar dengan terikatnya hati, empunya hati mampu untuk meneruskan agenda sang du’at yang dulu pernah membentuk hatinya. Pernah kita fikirkan bagaimana rasuluLlah membentuk para sahabat? Lihat sahaja intipati surah-surah makiyah. Tiada teori, tiada puasa, tiada zakat dan sebagainya. Intipati lebih diberatkan dengan urusan akhirat. Pembinaan hati agar takut dengan azab dan gembira dengan nikamt syurga. Menjadikan hati itu merindui untuk bertemu dengan Allah.

Hari ini, proses ini perlu berulang. Ikatkan hati-hati para pemuda ini untuk merasakan mereka ini sebuah ummah yang mana mereka adalah sebahagian daripadanya. Agenda mereka besar dan jauh.

Wahai pemuda! Bukalah pintu hatimu untuk membangkitkan semangat rijal yang tersembunyi dalam diri!

Aku mencari mereka yang mampu membimbing ummah ini!

broQ: i would like to wish my readers a happy eid mubarak! but dont forget the last days of ramadhan~put in more effort to make full use of ramadhan this time, you never know, it might be our last. SALAM EID MUBARAK

Monday, September 22, 2008

Du’at; sebuah perisian software!?

Bagaimana sebuah perisian software berfungsi? Kita ambil yang mudah, contohnya sebuah calculator: jika kita letakkan inputnya 2 + 3 =, sudah semestinya jawapan yang tersiar di skrin ialah 5. ambil contoh lain pula, jika kita pergi mengisi minyak sebanyak RM50, sudah semestinya liter yang memasuki tangki kereta kita adalah bersamaan dengan nilai RM50. hal ini pasti terjadi. Kerana kedua-dua mesin (kalkulator dan mesin pam minyak) ini telah pun di ‘program’kan untuk berbuat demikian.

Hasilnya, tiada ruang untuk kesilapan. No room for error kata orang. Kesilapan hanya berlaku jika adanya permasalahan dalam sistem program, ataupun kerosakkan pada alatan yang menjadikan mesin tersebut mampu berfungsi tanpa silap.

Untuk apa perisian program ini diciptakan begitu? Agar hasilnya menepati apa yang ’pencipta’nya mahukan, dan dalam isu ini, sang manusia. Calculation perlu dilakukan dengan tepat agar tiada masalah yang berlaku hasil daripada jawapan yang salah umpamanya dalam persoalan kejuruteraan. Kesilapan mengira tidak boleh dimaafkan. Mereka yang meniagakan minyak sudah pasti tidak mahu rugi dengan memberikan minyak yang lebih daripada yang pembeli bayar. Jika tidak, pasti rugi..tak banyak, sikit pun tidak boleh kerana ia sebuah perniagaan yang besar~

Namun, dalam penciptaan manusia, sehebat-hebat penciptaan, Allah menjadikan kita mampu untuk melakukan kesilapan. Bukan sedikit ruang kemampuan sang manusia untuk silap, malahan boleh seumur hidup dipenuhi dengan ‘error’ jika ia bertindak memilih untuk begitu. Dalam erti kata lain; mem’program’kan diri sendiri untuk melakukan kesilapan.

Mesin-mesin yang digerakkan sistem perisian software yang 0.000001% kemungkinan melakukan kesilapan juga ada kelemahannya, ia juga mampu melakukan 100% kesilapan. Ini boleh berlaku jika software yang di’install’ tidak menepati output yang diinginkan. Contoh; mesin vending machine (air tin etc) diprogramkan dengan sistem bayaran tiket kereta, kemungkinan pembeli hanya perlu membayar 50sen sahaja untuk mendapatkan setin minuman (minimum bayaran tiket parking adalah 50sen/jam bagi kawasan sekitar KL..tau sket2 sebab pernah tak beli tiket, kereta kena pulun dek tow truck).

Begitu jugalah para du’at. Jika perisian yang di’install’ itu tidak menepati objektif akhir tarbiyah, kita akan lihat mesin-mesin yang berfungsi, namun dengan perisian yang salah.

Menjadi perhatian kita apabila ramai dikalangan para du’at hari ini telah di’program’kan untuk menjadikan gerak kerja islami itu hanya sebagai satu ’kemestian’ untuk mewujudkan biah soleh.

Usrah itu sekadar halaqah, kerana tanpanya tiada pertemuan menuntut ilmu islami.
Komitmen dalam persatuan islam itu sekadar memenuhi tuntutan berbakti kepada islam.
Menjadi baik itu sekadar mempamerkan islam itu unsurnya baik-baik.

Sebab yang dihasilkan hanyalah;
1. proses penurunan ilmu tanpa mengharapkan output daripada penerima ilmu itu sendiri.
2. gerakkan islam mantap namun hanya atas dasar program-program yang dijana, bukan manusia-manusia yang dibina.
3. syok sendiri, sendiri baik..orang lain?

Du’at tidak boleh dibina atas software-software yang sekali install sahaja sudah memadai. Lebih-lebih lagi apabila software itu mengekang du’at untuk mengambil tindakan di luar dari kebiasaan. Sebuah perisian akan hanya akan melakukan tugas yang disuruh. Tugas yang berkaitan dengan dirinya sahaja.

Cuba kita renungkan bagaimana sahabat Mus’ab bin Umair boleh menjadi seorang daie yang hebat? Dihantar ke yathrib walaupun dengan tarbiyah yang sedikit daripada RasuluLlah..ilmu wahyu belumpun habis. Mungkin sekadar ayat2 juz ’amma. Namun pulang dengan ribuan muslimin yang meraikan kedatangan rasuluLlah dan Abu Bakr.

Mus’ab tidak di install dengan program. He was built. Dia dibina.

Apa bezanya install dan bina?

Install: accept it as it is. Put it in your head and keep it there.
Bina: acceptance that will spark doings. Put it in our heart and share it.

Lantas kita melihat kegemilangan yang diterajui ummah ini, bukan kerana mereka di’install’ dengan program untuk ‘menjadi ummah terbaik’, namun mereka dibina untuk bergerak menjadi ummah terbaik.

Seharusnya kita faham, manusia ada akal dan hati. Dengan akal dan hati ia menetukan hala tuju hidup. Barangkali dengan hati merasa tidak puas kerana adanya peluang melakukan yang lebih baik. Akal pula bercongak-congak memikirkan penyelesaian agar apa yang buruk tidak berulang, yang baik pula boleh dikecapi kembali. Itulah komponen yang tiada pada mesin-mesin yang diprogramkan. Ciptaan kita mungkin hebat, namun tidak mampu untuk menjana pandangan untuk masa hadapan, tidak mampu untuk berperasaan akan yang selain dari diri sendiri. subhanaLlah, hebat Sang Pencipta.

Du’at juga begitu. Pasti ada ruang-ruang error yang boleh berlaku. Namun, bagi du’at yang memikirkan masa hadapan ummah, berpegang dengan prinsip ’menginfakkan diri; harta dan jiwa; masa dan pemikiran’..sudah pasti margin-margin error ini perlu kita kurangkan. Sebolehnya kita tiadakan. Itu yang ideal. Dan ia hanya mampu dirasai apabila kita dibina dan juga membina.

Kenapa? Kerana beban dakwah ini berat. Takungannya terlalu besar. Ruang lingkupnya luas. Tiada batasan waktu yang mengekang sang da’ie untuk terus memerah tenaga. Tiada working hours dan tiada pula coffee’ break. Mesin pasti rosak bekerja lebih masa, fatigue kata istilah engineering. Namun du’at tidak boleh mengenal kata ’penat’. Kerana buat tidak di’install’ sebagaimana mesin-mesin lain, du’at dibina untuk bekerja. Sentiasa akan menjumpai jalan untuk bergerak dalam medan-medan yang pelbagai.

Penulisan ini untuk mengetuk hati sendiri, adakah aku meng’install’kan program kedalam para madu’ ku, atau aku membina mereka untuk bergerak?

broQ: lama betul tak menulis dalam bahasa, rasa kekok pula..

Thursday, September 18, 2008

Perutusan Mursyid' Am Al-Ikhwan Al-Muslimin

Ust. Muhammad Mahdi Akif, Mursyid Am Al-Ikhwan Al-Muslimin

***
“Wahai orang-orang yang beriman, sahut dan sambutlah seruan Allah dan seruan RasulNya apabila Dia menyeru kamu kepada perkara-perkara yang menjadikan kamu hidup sempurna…” (al-Anfal:24)

Wahai ikhwan dan akhawat

Assalamu’alaikum warahmatullahi wa barakatuh, wa ba’d

Moga-moga setiap tahun kamu dilimpahi kebaikan. Kini kamu dipayungi bulan mulia lagi berkat. Di dalamnya kebaikan berantai-rantai tiada putus, hembusan rahmat bertali arus, limpahan kasih al-Rahman mengalir laksana arus. Sesungguhnya Ramadan benar-benar bulan rahmah, maghfirah dan bebas dari belanggu api neraka. ”(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah...” (al-Baqarah:185)

Ketahuilah sesungguhnya perjalanan yang panjang itu memerlukan bekalan. “….dan hendaklah kamu membawa bekal dengan cukupnya kerana sesungguhnya sebaik-baik bekal itu ialah takwa dan bertakwalah kepadaKu wahai orang-orang yang berakal (yang dapat memikir dan memahaminya)”. (al-Baqarah:197)

Hendaklah kamu jadikan Ramadan ini masa untuk menyiapkan bekal setahun. Jadikan siam (puasa), qiam, wirid, i’tikaf, sedekah dan solat sebagai bekalan dalam perjalanan mengadap Tuhan. Daripada bekalan itu kita bisa berdiri, membangun cita-cita yang tinggi, memperkuat keazaman yang murni. Saat kita beramal di bulan yang mulia, hati bertaut dengan Kekasihnya, tidak lucut ikatannya, tidak putus pengharapannya, sedang jiwa mencapai keberuntungan berjual beli dengan Allah Yang Maha Esa. ”Dan di antara manusia ada yang mengorbankan dirinya kerana mencari keredaan Allah semata-mata dan Allah pula Amat belas-kasihan akan hamba-hambaNya.” (al-Baqarah:207)

Jadikanlah Ramadan ini titik berlepas ke arah mencapai tujuan. Jadikan Islam sebagai sebuah daulah yang bergerak di dalam jiwa-jiwa manusia dan melekat di dalamnya. aqidah dan iradah, amal dan ibadah, ilmu dan kepimpinan, keagungan dan ketuanan. Biarlah Islam menjadi aqidah yang menggerakkan iradah (kemahuan), ibadah yang melahirkan amal, ilmu yang melayakkan memimpin, mendapat penghurmatan dan ketuanan. Semuanya terhasil dan tercerna mengikut acuan rabbani yang amat luas. Hendaklah semua hati-hati menjadikan matlamat puasa mereka seperti yang telah digariskan di dalam firman Allah yang bermaksud: ”.... supaya kamu bertakwa”. (al-Baqarah:183)

Beramallah dengan bersungguh-sungguh supaya bulan ini tidak pergi kecuali dalam keadaan kamu telah memperlihatkan kepada Allah keyakinan kamu kepada janjiNya, beriltizam dengan perintahNya, berjalan mengikut manhajNya, “Syaitan itu menjanjikan (menakut-nakutkan) kamu dengan kemiskinan dan kepapaan (jika kamu bersedekah atau menderma) dan dia menyuruh kamu melakukan perbuatan yang keji (bersifat bakhil kedekut); sedang Allah menjanjikan kamu (dengan) keampunan daripadaNya serta kelebihan kurniaNya dan (ingatlah), Allah Maha Luas limpah rahmatNya, lagi sentiasa Meliputi PengetahuanNya.” (al-Baqarah268)

Pacakkan bendera yang bersesuaian bagi setiap sepuluh hari bulan Ramadan. Sepuluh yang pertama haraplah rahmat dengan berkasih sayang dan menguhubung silatul rahim. Sepuluh kedua harapkan keampunan dengan memohon ampun dan saling bermaafan agar terlerai segala dosa dan kesilapan lalu. Dan kemudian sepuluh terakhir haraplah kebebasan dari segala belenggu di dunia dan akhirat. “Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun.” (al-Ahzab:23)

Sahutlah seruan untuk hidup pada bulan Ramadan ini supaya sepanjang tahun akan datang nanti terus mekar dan subur berpanjangan. ”Wahai kaum kami! Sahutlah (seruan) Rasul (Nabi Muhammad) yang mengajak ke jalan Allah, serta berimanlah kamu kepadanya, supaya Allah mengampunkan sebahagian dari dosa-dosa kamu dan menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya.” (al-Ahqaf:31)

Awas dan waspada Jangan sampai Ramadan kali ini terlucut dari genggaman kamu! Jika itu berlaku, rugilah kamu, kerugian yang tidak mungkin ditampung dengan apa usaha sekalipun. ”Dan sesiapa tidak menyahut (seruan) Rasul yang mengajaknya ke jalan Allah, maka dia tidak akan dapat melepaskan diri (dari balasan azab walau ke mana sahaja dia melarikan diri) di bumi dan dia tidak akan beroleh sesiapapun yang lain dari Allah sebagai pelindung-pelindung yang membelanya; mereka (yang demikian sifatnya) adalah dalam kesesatan yang nyata.” (al-Ahqaf:32) “Kepada pentadbiran Allah jualah terpulang segala urusan, sebelum berlakunya dan sesudah berlakunya dan pada ketika berlakunya (kemenangan Rom) itu, orang-orang yang beriman akan bergembira” (al-Rum:4)

وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم
محمد مهدي عاكف
المرشد العام للإخوان المسلمين

Terjemahan Ustazah Maznah Daud/Ramadhan 1429.
credits to Mujahid
ikhwan muslimin..read more
***
18th of ramadhan..12 days left to be in the month of tranquility. have i made full use of it?

Wednesday, September 3, 2008

Ghulamu Dakwah - A Maghrib Tazkeerah Session

ramadhan 3rd, 1429

after breaking our saum, gg and me headed upstairs to perform our maghrib prayer with the rest of the jamaah. was quite tough to be stuffing our foods for a short 20 minutes, then perform our solat! hoh hoh hoh~i need space to breath! no wonder why its best that we break our saums with a simple tamar/date then carry out our solat..after then only we 'melantak' accordingly.

well, i'll try to put this to practice. no point stressing this out if i have no intention of practicing it.

nyw, after maghrib prayers, gg and me decided to join in with saiful, wan hazim, azri and fikri..whom were busy discussing something and saiful was kinda ready to start a tadarus session.

we recited surah al-Buruj - surah ke-85.

when bro gg referred to the meanings, we came to the part of 'ashabul ukhdud'..we had a story telling session on that. so as promised, here's the full version of the hadith (in bahasa):

***
Hadith mengenai Ahli Sihir, Rahib dan Ghulam (budak)

Mahmud bin Ghailan dan Abdun bin Hamid menceritakan kepada kami dengan cerita yang mernpunyai makna yang sama, kedua-duanya berkata; Abdur Razak menceritakan kepada kami daripada Ma’mar daripada Shabit al-Banaani daripada Abdur Rahman bin Abu Laila daripada Suhaib bahawa beliau berkata;

“Rasulullah (s.a.w) apabila bersembahyang Asar, baginda menggerakkan dua bibirnya seolah-olah baginda bercakap. Dikatakan kepada baginda; “Kamu wahai Rasulullah, apabila kamu bersembahyang Asar, karnu menggerakkan dua bibirmu seolah-olah kamu bercakap. Maka baginda bersabda: “Salah seorang daripada para nabi merasa ajaib dengan umatnya lalu dia berkata; “Siapakah yang akan mengendalikan urusan mereka?! Maka Allah mewahyukan kepadanya supaya memberikan mereka pilihan sama ada membunuh diri atau dikuasai oleh musuh. Mereka pun memilih membunuh din. Maka kematian berleluasa di kalangan mereka. Pada suatu hari berlaku tujuh puluh ribu kematian.”

Suhaib berkata; “Apabila Rasulullah menyebut hadis ini, baginda akan menceritakan hadis yang lain.”Baginda (s.a.w) bersabda; Terdapat seorang raja di kalangan raja-raja yang rnempunyai seorang tukang nujum’ yang berkhidmat kepadanya, Tukang nujum [1] tersebut berkata; “Carilah untukku seorang ghulam yang mudah memahami atau dia berkata; yang cerdik dan cepat faham supaya aku dapat rnengajarnya ilmu aku mi, Sesungguhnya aku bimbang aku akan mati dan ilmu ini tiada yang mewarisinya serta tiada seorang pun di kalangan kamu yang mengetahuinya.”

Baginda bersabda lagi; “Mereka pun mencarinya berdasarkan kepada ciri-ciri yang disebutkan dan ghulam yang dijumpai diperintahkan supaya menemui tukang nujum tersebut dan sentiasa mendatanginya. Maka ghulam tersebut pun berulang-alik menemuinya. Di perjalanan, terdapat seorang rahib yang beribadat di gerejanya. Ma’mar (salah seorang perawi hadis ini) berkata; “Mereka yang berada di dalam gereja ketika itu adalah golongan muslimin.”

Baginda bersabda lagi; “Ini menjadikan ghulam sentiasa bertanyakan rahib tersebut setiap kali dia melaluinya. Keadaan tersebut berterusan sehinggalah rahib menceritakan kepadanya dan berkata; “Sesungguhnya aku menyembah Allah.”

Baginda bersabda lagi; “Ini menjadikan ghulam berhenti untuk berjumpa rahib dan lewat menemui tukang nujum. Tukang nujum pun menceritakan kepada keluarga ghulam dengan mengatakan; “Dia lewat datang menemuiku.” Ghulam menceritakan perkara ini kepada rahib lalu dia menjawab; ‘Apabila kamu ditanya oleh tukang nujum; Di mana kamu sebelum ini?. Jawablah; Bersama-sama keluargaku. Apabila keluargamu bertanya di mana kamu sebelum ini?, beritahulah mereka bahawa kamu bersama-sama dengan tukang nujum.

Baginda bersabda lagi; “Keadaan tersebut berterusan sehinggalah pada suatu hari dia melalui sekumpulan ramai manusia yang tertahan disebabkan seekor binatang. Sebahagian mereka mengatakan bahawa binatang tersebut adalah singa.” Sabda baginda; “Maka ghulam pun mengambil seketul batu lalu berdoa; “Ya Allah, sekiranya apa yang diperkatakan oleh rahib adalah benar, maka aku pinta daripada-Mu untuk membunuh binatang mi.” Dia pun melontarnya, maka binatang tersebut mati dan orang ramai tertanya-tanya; Siapakah yang membunuh binatang ini?

Sebahagian mereka menjawab; “Ghulam”. Maka manusia menjadi takut. Mereka berkata; “Sesungguhnya ghulam ini telah mengetahui suatu ilmu yang tidak diketahui oleh sesiapa pun.”
Baginda menambah lagi; ‘Peristiwa ini diketahui oleh seorang buta, lalu beliau berkata kepada ghulam; Sekiranya kamu dapat mengembalikan penglihatanku, kamu akan mendapat sekian-sekian. Ghulam menjawab; “Aku tidak memerlukan semua itu daripada kamu, tetapi apakah pandangan kamu sekiranya penglihatanmu dikernbalikan kepadamu. Apakah kamu akan beriman kepada orang yang mengembalikannya?”. Beliau menjawab; “Ya.” Maka ghulam pun berdoa kepada Allah, lalu Allah mengembalikan penglihatannya. Dengan itu si buta beriman. Keimanan mereka diketahui oleh raja dan mereka dipanggil mengadap lalu raja berkata; “Aku akan membunuh kamu semua dengan cara yang berbeza-beza.”

Maka dibawa rahib dan si buta, lalu diletakkan gergaji di tengah-tengah kepala salah seorang daripada mereka, kemudian dia dibunuh. Seorang lagi dibunuh dengan cara yang lain. Selepas itu, arahan ditujukan kepada ghulam; “Bawa dia ke bukit sekian-sekian. Campaklah dia dari puncaknya.” Mereka pun mebawa ghulam menuju bukit tersebut. Apabila mereka sampat ke tempat tuju, mereka semua jatuh daripada bukit kecuali ghulam. Kemudian dia pulang menemui raja.

Selepas itu, raja memerintahkan supaya dia dibawa ke laut dan dicampakkan ke dalamnya. Maka dia dibawa ke laut, lalu Allah menenggelamkan mereka yang bersamanya dan menyelamatkannya. Selepas itu ghulam berkata kepada raja; “Kamu tidak akan dapat rnembunuh aku sehinggalah kamu menyalib dan memanahku. Kamu hendaklah berkata ketika memanahku; “Dengan nama Allah, Tuhan ghulam ini.”

Baginda (s.a.w) menyambung lagi; “Maka raja pun memerintahkan supaya dilakukan apa yang dicadangkan lalu ghulam disalib. Kemudian raja memanahnya sambil berkata; “Demi Allah, Tuhan ghulam ini.” Sabda baginda lagi; “Lalu ghulam meletakkan jarinya pada bahagian di antara mata dan telinganya. Selepas itu, dia pun meninggal. Dengan itu, orang ramai pun berkata; “Sesungguhnya ghulam ini mengetahui suatu ilmu yang tiada sesiapa pun yang mengajarnya. Dengan itu kami beriman dengan Tuhan ghulam ini.”

Baginda bersabda lagi; “Dikatakan kepada raja; “Apakah tuanku merasa resah gelisah ketika tiga orang tidak mengikut tuanku. Sesungguhnya alam seluruhnya telah menentang tuanku.” Baginda meneruskan cerita; “Maka parit pun digali. Kemudian dikumpulkan kayu api di dalamnya lalu dinyalakan. Selepas itu orang ramai pun dikumpulkan, lalu raja berkata; “Sesiapa yang kembali kepada agama asalnya, kami akan selamatkan dia. Sesiapa yang enggan, kami akan campakkan dia ke dalarn api ini.” Kemudian mereka pun dicampakkan ke dalam parit tersebut.

Baginda bersabda; “Allah telah berfirman “Telah dibinasakan orang-orang yang membuat parit. (Pari) api yang dipenuhi bahan bakaran. (Mereka dilaknat) ketika mereka duduk di kelilingnya. Dan mereka menyaksikan apa yang mereka lakukan terhadap orang-orang yang beriman. Dan mereka tidak menyiksa orang-orang mukmin melainkan kerana mereka beriman kepada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji.”

Sabda baginda lagi; “Mengenai ghulam, dia telah dikebumikan.” Disebut bahawa pada zaman pemerintahan Umar bin al-Khattab, mayatnya dijumpai dan didapati jarinya masih berada pada bahagian di antara mata dan telinganya sebagaimana ketika dia dikebumikan.
Abu Isa berkata; “Hadis ini adalah hadis hasan gharib.”
***
surface lessons shared:
  1. we work our heads off - the result, we leave it to Allah.
  2. stand firmly on your principles - eventhough being threat
  3. seeking knowledge is vital in life - seek all you can
  4. good deeds are rewarded with jannah - we have no idea of how great jannah is compared to life on earth
  5. sins will be punished in naar - the heat from the sun is not even a glimps of hell's fire
  6. He is forgiving - thus seek forgiveness

broQ: RAMADHAN..so much to do, so little time. 27 days left~ (-_-) sob

Monday, September 1, 2008

report-PICNIC USRAH BROTHERS UNITEN + MIAT 2008

US - without izzudin and ridhwan..

31 August 2008

Picnic Usrah Brothers UNITEN ke Sg Pisang

Alhamdulillah, been given the opportunity to organize an outing session with the joint usrah groups of UNITEN’s june 2008 intake. All 24 of us including izzudin from UTP and Ali with his usrah from MIAT. Chronologically, our event went as the following:

7.30am
Supposedly we were to gather at kelompok amanah’s office but end up meeting at 8.00am. Syafiq came early with Abdulrahman..while my fellow usrah brothers; ikram, jaffreen and ridhwan was already there when azzizi and me came out of our house. 30 minutes later some others came as well as ali with his packed up wira of 4 MIAT students. Before we headed off, I gave a little intro of our trip and a little task of memorizing the al-Fatihah with its meanings while in the car which was included in a little ‘personal ramadhan kit’, initated by kak MJ. Alhamdulillah, many managed to finish the task where the surah insyaAllah will be discussed in the coming usrah session.

8.45am
We departed for Sg. Pisang and planned to stop on the way at Giant (tmn melawati) to pick up azrie and our nasi lemaks..the MRR2 was unusually not crowded with cars thus only took us around 30minutes to reach Giant and pick up azrie who made us wait another 15minutes since he didn’t expected us to reach there that early.

10.00am
Reached Sg. Pisang. Had a little briefing about our trekking into sg. Pisang plus some stretching conducted by azrie, our football champ! The walk along the river took us around 45minutes..had our group photo taken at the first waterfall and continued our climb along the cliff and dropped our supplies at the second faterfall. There we played ‘mummy pasir’..still needs more improvements in the module~

Anyway, brothers were divided into 5 groups. Each group had to come out with a volunteer to become the mummy. As fast as possible, each group had to cover the mummy’s face, neck and arms with sand and leaves. Once done, the group members will have to guide the mummy to the river and clean it self.
Moral gained:

  1. the mummy is like our hearts, it will from time to time be dirtied by sins
  2. since only the face, neck and arms are covered (not all the body), it shows that even with small sins we should repent and seek his forgiveness as soon as possible
  3. friends are supposed to guide us into ‘cleaning’ ourselves. It shows how important having good friends are
  4. how easy it is to seek His forgiveness..with only washing the dirt off. Allah is only a prayer away, it’s not that hard to seek His guidance and forgiveness, and He surely will grant it!

After the games, we build our ‘stove’ and started BBQing our Carrefour marinated chickens and hot dogs~took us till 1.30pm to finish cooking. While some where busy cooking, others took the advantage diving into the rivers. Sg. Pisang Rocks! Alhamdulillah, the guys took turns dipping in and cooking..without having given specific tasks.

1.30pm
We all prayed dzuhur together on the bare soil. It was a first for most of them, having to pray with their wet cloths and natural ‘sajadah’. After our prayer, we had a little share on the values we could relate to life from the experience of trekking trough sg. Pisang till the ‘mummy pasir’ we palyed.
Life values:

  1. life has only 1 objective..to reach jannah. We will face obstacles in our journey, but to reach the end determines on how fit mentally, physically and spiritually we are. What path we took. Either we gave up or not
  2. follow good examples and guidance. Others won’t reach the destination with out the guider..Life is never about achievements, but its about moving forward. And to move forward we need guidance to follow so that the path we take is promised good rewards..in life, to be rewarded with jannah. these guidance we talk about is al-Quran and as-Sunnah!
  3. this life on earth is temporary. It’s filled with wonders but for those who seek further, they’ll be rewarded with ‘more kilometers’ of wonders in heaven. If we stopped at the first waterfall, and didn’t climb the cliff which was kind off impossible and dangerous to climb, we would not have met the second waterfall. Which was a diving heaven!

2.00pm
EAT! (entahlah..rase macam penting jerk highlight event nih..hahaha)

3.00pm
Headed back to the cars through the highway.

3.15pm
Reached the cars and had our closing ceremony. We ended it with a big shoulder to shoulder hug of tasbih kifarah and al-Asr.

May our journey toughen us to become good muslims and enhance our opportunity to help and benefit the ummah..and revive ISLAM back!

HAPPY RAMDHAN KAREEM MY BROTHERS

pictures-PICNIC USRAH BROTHERS UNITEN + MIAT 2008

K.A.M.I.
from left;acap,wan (MIAT), ali, gg, azri, azrie (tgh tunduk), rahman, mahlil (kena simbah), saiful, jaffreen, hakim, izzudin, ikram, syazwan (MIAT), nazrin, sheikh (MIAT), syahir, wan hazim, qayyim, irsyad, ridhwan, fadhullah, syafiq and fakri(MIAT)

short briefing session on the trekking and tentative of the program

"stretch those muscles guys..1, 2, 3..3 more!" -azrie

terowong kehidupan~simulasi alam rahim, sebelum menempuh perjalanan kehidupan dunia sambil membawa perbekalan hidup menuju destinasi abadi, jannah..insyaAllah


GG sang mummy! ft. ikram, nazrin and rahman of UNITEN~

KAMEN RIDER (azri) ft. mahlil, broQ, syeikh of MIAT and saiful of SAFAR..ceyh

bara oh bara..apsal susah sangat mau idop

acap: "awat hitam neyh!"

syafiq: "sape nak yang hitam2 nih?"

wan hazim (yang angkat tangan tuh): "saye! saye!"

izzudin: "hehehe..sat agi aku tibai semua ayam2 tuh~"

Ya ALLAH, Kau kurniakan kami istiqamah dalam meniti perjalanan kehidupan menuju redhaMu, Kau kurniakan kami kekuatan untuk bina keperibadian muslim yang unggul, Kau perteguhkan hati kami sebagai bersaudara

"makan! makan! makanan nih pon bekalan kehidupan~" -saiful

brothers MIAT

PATI..mau tumpang pergi genting bisa pak?

PATI setelah berjaya ditangkap pihak berkuasa

sampai ke penghujungnya..moga Allah ambil kita semua dalam keadaan kita redha akan kehidupan yang kita lalui, dan dalam Dia redha akan pengabdian kita selama kita hidup dunia

Monday, August 25, 2008

Straighten Our Saff and Close The Gaps Between Us


The Prophet Muhammad pbuh reminded:
“Perform your solat as you see me perform mine.”
(HR Bukhari)

Straightening the saff during prayers is a sunnah from the prophet Muhammad pbuh. (Never begins a sentence with ‘and’) As the above hadith has stated, we are urged to perform our prayers the way the Prophet did which we are lacking in especially in how we form our saffs. Consider this analogy, a driver can possibly drive his car even though without properly adjusting his seat, rear mirror and probably turning on his lights at night. There’s a chance he can reach his destination safely without any problems what so ever. He may not even get caught by the police, honked by other concerned road users or tragically get involved in a car accident. Same goes with the prayers in congregation (jamaah prayers), it’s not anyone to decide whether one prayer is accepted by Allah, the jamaah prayer may as well be accepted but would it be the same as when they are performed according to the guidance laid out? The ways shown by the Prophet through his hadiths and the examples shown by his early followers.

Lets share how we could improve this:

1. The role of the imam.

It was said that the Prophet Muhammad pbuh would ensure that the makmum has straightened their saffs before he starts the solat.

Anas bin Malik said,
after the iqamah for solat, Rasulullah would face us with his face and say:
“Straighten your rows and stand closer together, for I see you from behind my back.”
(HR Bukhari)

In normal practice our imams would just say “straighten you saffs”, “straighten your saffs” without even turning back and checking on his makmums and also not to forget those who preach in arabic not knowing that his ma'mum don't understand a thing. Yet there are those who just raise the takbir not the least troubled whether the makmums are ready and have straightened the saff. Take the example of Umar Al-Khattab, he would inspect and ensure each saff was straight and only then he would start the prayer.

Surely, under the leadership of good imams, the ummah is more likely to be united.

2. How should we straighten our saffs?

It also worries us that some people consider that straightening the saff is enough. From the fiqh perspective, straightening the saff is important but once that has been addressed, we should ensure that there are no gaps between the makmums. How this is done?
1. Standing shoulder to shoulder.
2. Standing foot to foot.

From Anas bin Malik, The Prophet said:
“Every one of us used to put his shoulder with the shoulder of his companion and his foot with the foot of his companion.”
(HR Bukhari)

Have we ever heard of the term “let’s join hands and work together”? We have a strong conviction physical bonds will instill closeness of the hearts until we become one strong united ummah.

3. Values gained

It’s a factor to achieve perfection in solat
RasululLah said: “Straighten your rows, because straightening your rows is a part of perfection in solat.” (HR Muslim)
A factor that unites the muslim’s heart as one ummah (as stated by the hadith of the poster)
It prevents disturbance from syaitan upon those who pray.
The Prophet pbuh said: “Straighten your saffs, close the gaps between you...for I see syaitan moving between the gaps like kids (goat’s offspring).” (HR Abu Daud)
InsyaAllah getting ample rewards from Allah.

Unfortunately, these sunnah of straightening our saffs and closing the gaps between our jamaahs has been neglected in Malaysia. Why do we deny ourselves from attaining such good? If the answer is “I’m not aware of this before..,” then there’s no better time to start than now, put these commands into practice in our next prayer and urge others to do the same.

The ummah’s individualistic tendencies have brought forth individuals who see for himself and for himself only. Each one is only concerned with what he owns as an individual, what he does as an individual and even how he obliges himself as individuals to Allah. All that matter is himself/herself and ignoring the fact that he/she is an integral part of this ummah.

Narrated by An-Nu'man bin Bashir: Allah's Apostle said,
“You see the believers as regards their being merciful among themselves and showing love among themselves and being kind, resembling one body, so that, if any part of the body is not well then the whole body shares the sleeplessness (insomnia) and fever with it.”
(HR Bukhari)

Let’s relive the concept of one ummah. It’s not impossible to revive it again; and let us start with how we perform our solat.

Building Integrity from Solat Campaign
broQ: jom kita kejar kesempurnaan dalam solat..lebih2 lagi dalam kita nak bersedia sambut kedatangan Ramadhan~itu pun kalau Allah panjangkan umur sampai ke minggu depan insyaAllah. ya Allah, Kau temukanlah aku dengan Ramadhan yang akan datang..entri kali nih kira kesinambungan khutbah abati (ustaz fuad Abdullah) di masjid 'surau al khauthar'..

The Call for Jamaah Prayers


All praise be to Allah the Lord of the Worlds, and peace and blessings of be upon His noble Messenger.

Islam has never been a religion for individuals ever since it was first revealed to our Prophet Muhammad pbuh. We could see this through the implementation of the Islamic teachings as believers are urged to spread good deeds and prevent mischievous acts amongst others no matter who they are . From the lowest social rungs to the highest level everyone can give and be given advise. From this, it leads to a better society as every one is given the right to voice out their opinion on what to improve based on the Islamic teachings. Just imagine if islam focus on the individuals only. Then we would probably have good personalities but having to live (or rather struggling hard to maintain his/her integrity) in a corrupt society.

It is a sad reality that the muslim world today is filled with individualistic attitudes. We live in 300 different countries bordered by the wrongly placed spirit of nationalism and patriotism so much so that we don’t even take a glimpse at the suffering of our bothers and sisters in faith . In Malaysia for instance, take the tragic case of little Nurin Jazimin, I’m not surprised if there’re Malaysians, yes muslim Malaysians, that don’t even took notice of the issue just because she ‘is not related to me’ type of attitude. Palestine is yet another big issue. Many muslims don’t even see that the struggle of our brothers and sisters there is also in every way our own stuggle . It’s more like adopting ‘their land, their war’ kind of stand. Whatever happens to the bonds that bind us together as believers? As muslims the ties of the ‘aqidah is far stronger than family bondings. What could have made us this way?

The answer lies deep inside our hearts. And one of these answers could be found in the urge to perform solat jamaah (congregration prayers).

Yes, there has been many different opinions regarding the obligatory status of jamaah prayers, some say it’s a prerequisite for a prayer to be accepted by Allah while others say it’s sunnah mu’akkadah (confirmed regular practice of the Prophet SAW, yet the term is used here to imply that it is optional). I wouldn’t go into details but would like to stress out the benefits of performing jamaah prayers and how it builds integrity amongst us, insyaAllah.

Obviously performing congregation prayers are 27 far superior than praying alone.

Ibn Omar said that the Messenger of Allah SAW said,
"Prayer in congregation is 27 grades in excess of one's prayer alone."
(HR Muslim)

Well, although this clearly states that prayers done alone are still acceptable (the acceptance of our ibadah is only in the knowledge of Allah), but it is way much better if we perform jamaah prayers. Why deny ourselves the great benefits and goods? How can we allow ourselves to lose the reward of 27 grades, and sufficing with one grade only. Have we reached a state that we have no need for hasanat (merits) from Allah?

Jamaah prayers are amongst the times that we unite as one towards fulfilling our main purpose of living which is to obligate our lives for Allah. If the solution to our ummah’s individualistic problem is to find a common ground, why can’t it be solat? “together we stand, divided we fall?” then we should stand together in a straight line to perform our prayers.

Logically, if we’re in the wilderness, we are more prone to be attacked by wolves if we’re alone. And from a different point of view, the wolves will have a bigger chance of success if they attack as a pack. Clearly, even though some might just see prayers are only done in mosques or prayer room and even have the idea of questioning how could it bring any effects to themselves and others. However we must not forget that everything ordained by Allah and his Messenger has benefits beyond our knowledge.

Abi Ad-Darda'a said that the Messenger of Allah SAW said
"There are not three in a town where no Athan is called, and congregational prayers are not established amongst them except that the Syaitan will overcome them, so you must stick to jama'ah because the wolf gets the stray ones."

(Authentic hadeeth narrated by Abu Dawood and Ahmed)

Either we notice this or not, each time we pray we always recite:

“Only to You whom we obligate to, and only to You whom we seek for help. Guide us the straight path.”
(Al-Fatihah: 5 & 6)

We recite this verse in every prayer and each time we recite it, we use the term of ‘us’ and ‘we’. This clearly shows that islam is never and will never ever be a religion for individuals. Even during prayers, we pray for ourselves and other as stated in Al-Fatihah verse 6.

I hope the following analogy wouldn’t be crossing the line as a conclusion just to give a little more push towards urging jamaah prayers.

“Salat (prayer) is of the most important of the pillars of the deen”

If we must bring the pillars to a stand, wound’t it be easier if we did it together?

May this little effort towards uniting our ummah is accepted by Allah. And that those reading will have all the benefits, insyaAllah.

Building Integrity From Solat Campaign
broQ: ayuh kita bina kekuatan ummah dengan titik yang menyatukan kita semua!

Thursday, August 21, 2008

Memperingati Masjid Al-Aqsa dibakar

Oleh MOHD. SAFWAN SAPARUDIN

TANGGAL 21 Ogos merupakan tarikh yang amat penting dalam lipatan sejarah umat Islam. Apa tidaknya, Pertubuhan Persidangan Islam atau lebih dikenali dengan OIC lahir kerana insiden 21 Ogos. Apakah yang berlaku sehingga persidangan ini tercetus?
Pada 21 Ogos 1969, seorang lelaki berbangsa Australia bernama Dennis Michael Rohan telah membakar Masjid Al-Aqsa. Api menyala besar dan membakar tembok serta mimbarnya yang besar (mimbar Solahuddin).

Api marak dengan dahsyat sekali seolah-olah seluruh Masjid Al-Aqsa akan musnah ketika itu. Sehinggakan pihak bomba juga tidak hadir menghulur bantuan. Tetapi Allah s.w.t telah menyelamatkan Masjid Al-Aqsa dan melindunginya. Akhirnya api dapat dipadamkan.
Setelah itu orang-orang Yahudi membuat pengadilan pura-pura terhadap Rohan. Lucunya, Rohan mendakwa bahawa dia diutuskan oleh Allah untuk melakukan pembakaran itu, bersesuaian dengan berita dari Kitab Zakaria.

Apa yang menyedihkan kemudiannya ialah Yahudi membebaskannya dengan mengatakan Rohan 'gila', dengan kata lain, tidak waras.

Maka, atas sebab itu, Rohan tidak da- pat dipertanggungjawabkan atas kejadian tersebut. Bertitik-tolak insiden menghinakan itu, negara-negara Islam di seluruh dunia bangkit mempertahankan tempat suci mereka dan mengecam perbuatan keji terhadap Al-Aqsa.
Maka sejak itu, 21 Ogos tanpa gagal diangkat sebagai Hari Al-Quds sedunia. Ia disambut sebagai tanda memperingati tragedi pembakaran masjid Al-Aqsa.

Tragedi tersebut merupakan catatan sejarah yang paling menyedihkan dalam sejarah umat Islam. Masjid Al-Aqsa yang begitu suci itu dihina sedemikian rupa.

Tidak menghairankan apabila semua umat Islam seluruh dunia 'terbakar' hati dan perasaan mereka kerana tindakan Rohan, 38 tahun lalu. Begitulah nasib Tanah suci umat Islam yang ketiga setelah dihuni oleh rejim Zionis.

Perlu diingatkan, isu Masjid Al-Aqsa ini ada hubung kait dengan hal-hal Palestin.

Maka selayaknya, isu Palestin ini merupakan isu yang dipertanggungjawabkan bagi sekalian umat Islam. Satunya kerana, kedudukan Masjid al-Aqsa sebagai Tanah Suci ketiga dalam Islam. Selebihnya ia merupakan kiblat pertama umat Islam selain menjadi bumi didiami para Nabi serta pusat pemerintahan dunia Islam seperti yang dirakamkan dalam hadis Rasulullah.
Bagi masyarakat bukan Islam, isu Palestin menggambarkan ketidakadilan dan kezaliman rejim terhadap bangsa Palestin yang perlu sama-sama dibela dan diperjuangkan.

Hari ini Palestin berada dalam tangan rejim Zionis yang telah merampasnya daripada tangan umat Islam. Akibatnya, umat Palestin telah dihalau keluar, dizalimi, ditindas, dikambinghitamkan, dipenjarakan dan dibunuh. Nasib yang melanda umat Islam Palestin memerlukan pembelaan dari seluruh umat Islam.

Sebagai usaha pembelaan dan kepedulian, maka Hari Memperingati Al-Quds atau Remembrance of Al-Quds (ROQ) merupakan sebuah gagasan yang menjadi simbol solidariti umat Islam di Malaysia terhadap umat Palestin.

Pelbagai kegiatan boleh dijalankan untuk menghebahkan tentang isu Palestin dan kedudukan Palestin dalam hati umat Islam serta soal penindasan di Masjid Al-Aqsa. Kita berharap program ini akan menggerakkan masyarakat su- paya sedar lalu terpanggil untuk menghulurkan sumbangan dan mempersiapkan diri mereka dengan segala pertahanan dan kecemerlangan sebagai umat yang terbaik.

Episod duka Palestin ini, ditambah dengan penindasan dan kezaliman yang tidak henti hingga ke saat ini hakikatnya menuntut sokongan dan bantuan semua, seluruh lapisan masyarakat dunia.
Malah, 21 Ogos hadir setiap tahun mengingatkan kita bahawa sekiranya kita tidak mempertahankan tanah suci Palestin dan Masjid Al-Aqsa, kelak, kita bukan sahaja tidak dapat mempertahankannya daripada sekadar dibakar, malah keseluruhannya cenderung untuk dirampas secara haram oleh rejim Zionis.

Justeru, bersempena Sambutan Memperingati Hari Al-Quds Sedunia tahun ini, adalah amat wajar untuk kita sama- sama mengajak masyarakat sekeliling memperingatinya, apatah lagi merencana langkah strategik, efektif dan praktikal lagi kreatif demi menyumbang ke arah pembebasan Palestin.

Sementara itu, antara aktiviti-aktiviti untuk menyemarakkan sambutan ini ialah ceramah umum, seminar, demonstrasi damai, penerbitan filem, buletin, cakera padat video (VCD), persembahan seni seperti teater, nasyid, dan festival seni dan pameran kesedaran di tempat awam yang strategik di masjid-masjid, sekolah-sekolah termasuk gedung beli-belah dan sebagainya.

broQ: akhi safwan nih kenalan dalam medan dakwah waktu dia di malaysia dulu..sekarang bersama isteri di Australia. moga Allah beri segala kekuatan pada akhi safwan untuk terus memperjuangkan hak ummah. moga usaha ini Allah balas sebagaimana usaha para mujahid!

di petik dari UTUSAN

Sunday, August 17, 2008

sambungan Genap 2 1/2 Bulan Sudah

*yang paling macho..tuh haa, yang kat tengah. cekak pinggang seyh Own~*
*ok! semua lari atas air!..during this session, my usrah joined in as our weekly riadhah session and apart of muayasyah (getting to know) with the new comers*
*on the ledge from nearest: MFI guys (luqman and ajis), bro Bilal, Adullah Omar (UTP)..standing is our one and only: Own, in the water: bro Asrol (UKM), ibrahim (alamin bangi) and izwan*
*"okeh..jom lah start! aku tak sabar nih nak kalahkan record micheal phelps," cabar nizam dengan penuh yakin..."weiyh! tengoklah sinih," sambung nizam lagi mendesak kawan2nya melihat cubaan memecahkan record olympic renang gaya bebas*
*dugong akuarium UNITEN~from left: siaful, syeikh Bilal, broQ and broGG*
*ikram: "anak dumex tuh~", zubair:"sebab die pandai potong kek, nak kasi semua org dapat rasa..best lah nizam nih", aadif:"yang kecik2 tuh korang ambik, yang suku besar tuh aku yang punya!"*
*AO, asrol and brothers from MFI; luqman and ajis*
*nih leher die kan? kang salah sembelih, tak putus urat merih-tak bleyh makan plak..bismiLlah*
*K.A.M.I dan beberapa lagi yang tak masuk gambar*
*ukhuwah kita bersemi di UNITEN dan akan kekal tersemai hingga ke penghujung perjuangan kita membina peribadi muslim 'soleh wa musleh' (baik dan membaikkan, bersinar dan menyinarkan)*

Genap 2 1/2 Bulan Sudah

*rifdy, munzir and ikram..yang nasi tak berempunya tuh saper punyer plak ikram?*
*geng usrahku yang macho~ridhwan, jaffreen, zulkarnain (pakar korek idung..hahaha) and aadif*

AlhamduliLlah, all praise is to Allah, the One who gives hidayah to those who seek and still placing me amongst those who are grateful. It’s already the midterm break for the degree students in UNITEN, and the campus is quite dead when I left for home last night. Leaving behind Azzizi to spend the weekend alone and the foundation students who will be burning their mid night oil for next weeks tests. The june 2008 intake foundation students are currently under a tri-semester program, latest progress from the administration towards gaining a better standard and student quality..there are pros and cons of this matter, but I’ll just leave it to the admins.

If I could recall back my memories, it’s been 2 ½ months I’ve been with the latest usrah batch June 2008. So much has been done but still so much to do..

It started of with a little supper the first night of their arrival in UNITEN. Akh Bilal came to the rescue bringing some cream breads and drinks since none of the newly registered students and the facilitators (me) can go outside of kelompok area that night. We had it at saiful/azri/wan hazim/fikri’s house. Joining in were contigens from zubair/nizam khan/rifdy/aizat and ikram/aadif/jaffreen/ridhwan. It was simple, but enough to get the juice of ukhuwah flowing inside us.

Then we meet during night halaqahs (I used the term ‘halaqah malam’ with the guys) at the surau after isya’ prayers. Me, Azzizi and Hakim brought a couple of guys to join in the isya prayers since it wasn’t scheduled in their time table; “jom kita solat isya’ dulu kat surau sebelum minum malam, kalau lambat sangat, abang tapau kan kuih ngan air..amcam?”
Every night we had the meeting for the straight 1 week orientation program. AlhamduliLlah, Allah gave us istiqamah to stroll along this path of urging others to good deeds and obligation towards Him. Here we meet Hazim, Shahir and Mahlil.

After the orientation program, we had a little dinner gathering, 23+ guys showed up. This time the Sarawakians came and joined the family. Azrai, Firdaus and Nazrin. Plus some others like Shahrul (Own), Zulkarnain, Nazemy and Shah.


*aisyeh~gambar blur plak..harap korang tak blur jgak time dengar tazkeerah. "Allah itu baik, tidak disukai melainkan yang baik"*
*Saiful amir, fikri, azrai and firdaus..mangan2*
*zubair, aizat, nazrin and ali
*mahlil (su kelompok amanah kita~), bro hakim khatib, syahir and hazim. sorry ek, gambar belakang plak*
*bro gg doing his thang..on the far right is azri. orang kuat pahang kita*

The coming weekend we spent our Sunday morning in the pool. UNITEN’s swimming pool. Learned how to swim, conducted by akh Izzudin, ate our ‘ukhuwah cake’, heard a little share of where are we heading and the purpose of tarbiyah by akh Izzudin and some words of wisdom and hope from akh Riza (he quoted himself as a father that hopes a better future for his children lead by this generation).

Till now, I can never emphasis more of the outcome of our meetings than HOPE. You guys are the future, a hope for a better future. We can only lead you towards building strong muslim personalities, share our wisdom and vision, and give love as muslim brothers. But to ensure that you do become ‘insan’, it rests on your shoulders. We will stretch out our hands to help and guide, lend our shoulders to cry for and to gain support, our time for friendship and problems..our prayers. So that you will not only be like us, but better than us. As students, as engineers and as mulims.

Today is 15th of Syaaban. 15 days left till Ramadhan. A holly month where we should drain our energy for ibadah, seek His forgiveness and to be one with our ummah. The whole year we’ve been living alone, a life of ourselves and all intentions only leads to the benefits of ourselves. But in Ramadhan, this will be our opportunity to remember others, our muslim brothers and sisters all around the world; their sufferings, their starve and thrist, their shreaded integrity…take the month of Ramadhan to reflect ourselves, not as just us, but us as one ummah. What have we done and contributed to the ummah?

My dear brothers, adik2 di UNITEN, fellow readers..lets be better people, better muslims. So that we can somehow contribute back to the revival of islam. Defend our brothers where they are cornered by bullets and regain our sister’s dignity as human and muslimah.

JOM! Kita terus istiqamah atas jalan membina peribadi muslim yang unggul!
broQ: pictures at the swimming pool will be in another entry..poning eden nak suson eiyh~